Covid-19 (+) Gebelerin Takibi ve Doğumunda Güncel Bilgiler

18
0

Covid-19 (+) Gebelerin Takibi ve Doğumunda Güncel Bilgiler

Gebeler ve COVİD-19 ilişkisi ve Yapılması Gerekenlere Dair Yeni Bulgular

Gebelik ve Covid19 inf söz konusu olduğunda iki noktanın sürekli altı çiziliyor: (https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2020-03-28-covid19-pregnancy-guidance.pdf)
1. Gebeye bulaşın engellenmesi
2. Covid-19 var ise gebede bakımının ve doğumunun anne ve bebek açısından ideal şartlarda gerçekleştirilmesi.

Yeni bulguları özetlemek gerekir ise:

1. Covid-19 tanısı için gebe kadın uygulanması gereken radyolojik tetkikler açısından normal bireyden farklı DEĞİL! Akciğer filmi ve Tomografi çekilebilir!!

2. Anneden çocuğa bulaşın olabileceği gösterildi. Yani virus bebeğe düşük olasıkla da olsa geçebiliyor. Çin’den gelen bir çok yayında bunun olmadığı ifade edilmişti. 26.03.2020 tarihli çok yeni bir yayında ise Covid19 olan annenin bebeğinde SARS-Cov-2 IgM saptandı. Bu durum çocuğun virüse karşı yenidoğan döneminde antikor ürettiğini gösteriyor. (Fan C, Lei D, Fang C, et al. Perinatal Transmission of COVID-19 Associated SARS-CoV-2: Should We Worry? Clinical Infectious Diseases 2020)

3. Anne karnında bebek ölümü sadece 1 adet. 34 haftalık gebelik. Annenin durumu çok kötü, ARDS ve organ yetmezliği tablosu altında kaybedilen bir bebek. Bu kaybın nedeni büyük ihtimalle annede O2 satürasyonunun düşmesi ile ilgili. Bunun dışında bildirilen bebek ölümü yok.

4. Covid19 lu gebe ölümü şimdiye kadar yok. Sıklıkla hızla iyileşiyor ve hafif pnömoni ile atlatıyor gebeler. Ancak bu durum genç olmaları ile de ilintili

5. Virüsün düşük riskini ya da suların erken gelmesi gibi ya da erken doğumu başlatma gibi bir etkisi olmadığına inanılıyor. Ancak sadece 1 yayında erken doğumu tetiklediği iddia edilmiş. (Chen H, Guo J, Wang C, et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet 2020)

6. Gebe kadın düşük bir ihtimalle olsa da sigara içiyor ise MUTLAKA HEMEN KESMELİ !!

7. Covid19 (+) ama belirti az ise problem olmayacak ve normal geben farklı izlem gerektirmiyor. Ama orta ve şiddetli belirtisi olan kadınlar önemli hastaneye jinekoloğuna başvurmalı.

8. Covid-19 tanısı kesin olan hastanın doğumu için geldiğinde mutlaka cerrahi maske takılması (N95/FPP3 DEĞİL!) öneriliyor. Hastanın genel durumuna, fetusun iyilik haline göre doğumun planlanması gerekiyor.

9. Şimdiye kadar vaginal sıvıda Covid19 virüsü gösterilmedi. Dolayısıyla vaginal doğumda sorun yok.

10. Covid19 (+) Sezaryen olacak ise rejional anestezi zorlanmalı!! Genel anestezide doktorlara özellikle anestezist meslektaşlarıma virüs bulaşma ihtimali çok fazla. Dolayısıyla spinal ya da spinal/epidural anestezi kullanılmalı. Anne açısından zaten en ideali bu yöntem

11. Covid 19(+) olan gebenin O2 satürasyonu mutlaka %94 ve üzerinde tutulmalı. Bu pek çok bildiride özellikle vurgulanıyor.

12. Covid19(+) olan gebenin doğum eylemi sırasında mutlaka devamlı monitörize edilmeli. Çin’den gelen 2 seride 18 gebeden doğan 19 bebeğin 8’inde (%42) farklı problemler çıktığı bildirildi (Ör: Solunum sıkıntısı vs) Oysa bu oran miadında doğan bebeklerde son derece düşüktür. Bebek kaybı olmasa da dikkatli olunması gerekiyor.

13. Anne sütünde Covid19 virüsü yok! Çin’de 6 kadında anne sütü değerlendirilmiş ve negatif bulunmuş.

Şimdilik gelişmeler bu kadar. Bulgular geldikçe elimden geldiğince bilgilendirmeye gayret edeceğim.

Umarım çok daha güzel günlerde görüşürüz ve fazla da bilgilendirme yapmak zorunda kalmam 😊

İyi ki varsınız
Sevgi ve Saygılarımla

30 Mart 2020 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 10 Ocak 2023 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın